fredag 4. januar 2013

Farger i rom: GRØNN


1)Grønn er en farge som inngår i fargespekteret. Den grønne delen av spekteret regnes omtrent fra 520 til 565 nanometer. Grønn er en svært vanlig farge i naturen fordi klorofyllet i plantene er grønt.


Grønn farge i naturen
Lys, optikk og fysikk
Grønn er en del av fargespekteret i hvitt lys og sees i midten av regnbuen.
I subtraktor fargeblanding, det vil si blanding av malerfarger og annet som absorberer eller gjenspeiler fargene i lyset, oppstår grønt når en blander primærfargene gult og blått. Grønt er der altså en sekundærfarge.
I additiv fargeblanding, det vil si når en blander farget lys, er grønn en av de tre grunnfargene grønn, rød og blå som til sammen danner hvitt. Dette brukes blant annet i RGB-signalene   som styrer lyspunktene i en fargeskjerm.
Fargeopplevelse og -psykologi 
Grønn er en viktig markeringsfarge i naturen. Den kan gi signaler om for eksempel levende planter, umoden frukt, giftig mugg og farlige frosker. Mennesket har derfor utviklet et fargesyn med en særlig evne til å oppfatte grønne fargenyanser, ofte i motsetning til rødt. I en fargeskala med jevne trinn fra lys til mørk farge vil derfor de grønne trinnene oppleves som grovere og mer unyansert enn tilsvarende valørtrinn av for eksempel blå eller rød.
Mange fargeblinde kan ha problemer med å oppfatte grønt riktig, det vil si som de fleste andre, og kan blande grønne fargenyanser med grå, oransje, brune og rød fargetoner av samme valør.
Ifølge den tradisjonelle fargepsykologien assosieres grønt med livet selv, og virker beroligende, friskt og avslappende. Grønt brukes derfor mye på sykehus. Fordi mennesker så lett ser forskjell på ulike grønn farger, gjelder det imidlertid å velge den riktige grønntonen, det vil si en som virker naturlig og behagelig, og ikke syke og giftig. Bruk av grønt kan derfor være vanskelig.

Malerkunst og estetikk 
I estetikken regnes grønt vanligvis til de kalde fargene, selv om grønn kan gjøres varmere med tilsetting av gult. Grønt blandet med rødt blir brunt. I malerkunsten er det flere grønn farger med tradisjonelle navn, for eksempel smaragdgrønn og olivengrønn.

Symbolikk 

Det grønne representerer natur, liv og vekst. Den er derfor valgt til miljøvernets farge, og ordet «grønn» brukes også som et synonym for miljøvennlig. Både de politiske partiene Venstre og Senterpartiet i Norge har valgt grønn som sin symbolfarge. Det samme gjelder De grønne, en politisk bevegelse i flere land.Grønt brukes dessuten for å betegne at noe er greit og lovlig, som en motsetning til faresignalet og stoppfargen rødt. Grønt brukes i denne betydninga i trafikklys for å indikere «kjør» eller «gå». Grønne trafikklys er forøvrig sterkt blålige for å unngå at fargeblinde skal blande dem med røde lys.
Fra gammelt av var grønn fruktbarhetsfargen, og dermed også kjærlighetsfargen. Først i nyere tid er rødt blitt forbundet med lidenskap og kjærlighet.

 Stikkord for denne fargen er: Balanse - Harmoni - Selvkontroll – Sjenerøsitet.


2) 5 bilder av interiør med grønn farge.

Eksempler på hvordan fargen kan brukes på en god måte.









Grønnfarge kan kombineres med nesten hva som helst av andre farger. Både kalt og varm.

3)Prøveprosessen: Fargemix.

1.
2

 3

4.


5.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar